Kako biljke leče

Lekovito bilje stoji spremno u prirodi za očuvanje zdravlja ljudskog organizma, za uklanjanje bolesti i ozdravljenje. Obilje lekovitih supstanci u lekovitom bilju svojim prirodnim i uravnoteženim dejstvom, polako i sigurno nas vode očuvanju i vraćanju blagostanja u organizmu. Nemački doktor Schirbaum izrekao je jednu od najlepših pohvala lekovitom bilju.

„Sve hemijske fabrike sveta ne rade tako tačno i savršeno kao jedna jedina od onih malih biljaka, koju tvoja noga bezobzirno gazi. Ako sve pilule i tablete budu bezuspešne neće zakazati lekovito bilje, gde jedna jedina biljka leči ponekad zastarelu bolest u nekoliko dana“. (iz knjige Lekovito bilje, od R. Wilforta.).

DSC01737

Postoji nekoliko principa kako biljke leče čoveka. Ova četiri su osnovna:

1. Biljke i čovek po svom hemijskom sastavu su gotovo jednaki. Sastojci iz lekovitog bilja se lako ugrađuju u ljudsko telo. Primer, kopriva daje materijal za krv, maslačak materijal za ćelije jetre, sporiš gradi koštanu srž itd.
2. Lekoviti sastojci iz biljaka rastvaraju sve nečistoće i pomažu njihovo izbacivanje iz tela. Oni čiste ostatke probave, stare izumrle čelije, ostatke lekova, toksine i dr. Neven sadrži etarsko ulje i gorčinu i čisti donji deo stomaka, jetru i slezinu, sporiš je prirodni antibiotik i pospešuje metabolizam, žalfija ubija i čisti ćelije kancera, kopriva rastvara kamenje itd.
3. Najvažnija osobina lekovitog bilja je da svaka pojedinačna lekovita biljka deluje na više organa u telu. Takođe deluje i na različite procese u telu. Može se slobodno reći da je svaka pojedinačna lekovita biljka univerzalan lek.
4. Postoje biljke koje posebno pozitivno deluju na određeni organ. Na primer: kopriva čisti pluća i krv, celer deluje najpozitivnije na gušteraču, matičnjak leči nerve, kantarion jetru i tanko crevo, pelin jetru i stomak. Određene lekovite biljke pojačavaju međusobna dejstva. Na primer: kopriva, sporiš i neven udruženi najbolje čiste telo. To je mešavina koja podiže i čuva imunitet.