Kako zdrava hrana leči

Sva hrana koju unosimo u organizam treba da ispuni zahteve Hipokratove izreke; „Neka vaša hrana bude vaš najvažniji lek“. Pre nego što pojedemo nešto treba da naučimo da se pitamo, da li mi je to pripremila sama priroda, ili je to veštački stvoreno.

Za sve ljude bez izuzetka, u svim vremenima najprilagodniju i najkorisniju hranu predstavljaju integralne žitarice u zrnu, povrće, mahunarke, semenke i voće. To je hrana kojoj je čovek po svojoj biološkoj prirodi najprilagođeniji, jer se ta hrana ugrađuje u organizam bez ostataka. Ljudski organizam iz te hrane dobija sve potrebne hranljive materije. Ona formira idealan sastav krvi. Takva hrana je u istinskom smislu lek za ljudski organizam.

Slika 3.

Prirodno lečenje

Zdrava hrana je važan faktor prirodnog lečenja. Hrana mora imati moć da hrani i da leči.
Ona mora da telu obezbedi sve potrebne hranljive sastojke, proteine, ugljene hidrate, masti, vlakna, minerale, zatim vitamine i enzime.
Drugi važan uslov je da se zdrava hrana u telu ugradi bez ostatka. Primer, beli hleb ostavi sluz u telu, meso ostavi neka kancerogena jedinjenja.
Zdrava hrana mora biti bazna jer je naša krv 80% bazna. Primer, šećer čini našu krv kiselom i zato on ne spada u zdravu ishranu.

Naše zdravlje

Zavisi od toga i koliko jedemo. Postoji jedna mudra izreka o tome koliko treba da jedemo.

„Ako si ustao iza stola sa slabim osećajem gladi – najeo si se, ako osećaš da si se za stolom najeo – znači prejeo si se, a ako osećaš da si se za stolom prejeo – znači otrovao si se.“

Slika 4.

Zlatni put zdravlja

Knjiga „ZLATNI PUT DO ZDRAVLJA“ (autor Gospa Tomić dipl. Ing.), je mali udžbenik o zdravoj ishrani i zdravom životu u kome su data detaljna uputstva o lečenju hroničnih oboljenja. Na kraju knjige su jelovnici prema vrsti hronične bolesti. U jelovnicima je, prema stanju vašeg organizma, osmišljena ishrana po dnevnim obrocima za 7 dana i recepti za pripremu zdrave hrane.